2011. október 23., 12:00

 

Images_10349

Fotó: Kállai-Tóth Anett
Francia rúdugrás – Kovács Patrícia, Pál András (próbafotó)

Mohácsi István: Francia rúdugrás című kétrészes „szextettjét” mutatja be a Centrál Színház november 11-én a Manna és az Orlai Produkció előadásában. Az előadást a szerző rendezi.

 

Hajítsd el a Cosmót, kapcsold ki a pornót, és irány a Centrál Színház! Már persze ha meg akarod tudni, hogy mit akar a nő és mit a férfi, ha felszikrázik, vagy épp megszűnni kezd köztük a kémia.

A szexuál-parapszichológus guruhoz egy viharos éjjelen két fiatal pár érkezik, hogy rendbe tegyék az omladozó kapcsolatukat. A keresztül-kasul bonyodalmas ötöshöz nemsokára egy vadító hatodik is kapcsolódik, így készen áll a szextett: és ez az együttes nem ismeri a kéziféket.

Egy sodró lendületű, és még fülledtebb erotikájú komédia a párkapcsolatokról, a szex titkos szabadkőműveseiről, és magáról a szexről azoknak, akiknek kevés a Káma Szútra. Egy darab arról, amit még a chatszobában sem mersz megbeszélni, és talán még az is kiderül, hogy milyen küzdősport is az a francia rúdugrás.

A Francia rúdugrás habkönnyű darab, ami a 19. századi francia bohózatok és az amerikai televíziós műfaj, a sitcom elemeiből és humorvilágából építkezik.

„A darabot többek között Boccaccio erotikus novellái is ihlették, de a mai nézőnek íródott: nagyon hasonlít a tévés sitcomhoz: az egyik vicc követi a másikat, a dramaturgiája gyors és sodró lendületű. Azt szerettem volna elérni, hogy a tévéhez szokott néző egy másodpercig se unatkozzon. A humor rettentő fontos ahhoz, hogy a szexuális témákat-problémákat tényleg elegánsan, de valahol mégis húsbavágóan tudjuk kezelni. Ténylegesen minden embert érintő problémákról van szó, és azt szeretném, ha mind a két nem magára ismerne: nagyon fontos, mind a nők, mind a férfiak rájöjjenek, hogy nincsenek egyedül. Hogy mindezt ne sok feszengő néző előtt tudjuk elérni. Ezért kell a humor: de nem a vaskos, alpári, polgárpukkasztó humor, hanem épp ellenkezőleg: az elegáns és finom, a majdnem kimondott és mégsem mesterkélt – azaz a mindenki számára elfogadható humor” – mondja a szerző-rendező Mohácsi István.

 

Images_10348

Fotó: Kállai-Tóth Anett
Francia rúdugrás (próbafotó)

 

A darabot először felolvasószínházi formában mutatták be, nagy sikerrel, majd a Pécsi Nemzeti Színház tűzte műsorára Mohácsi János rendezésében. A Centrál Színházban látható előadást Mohácsi István rendezi, szereplői: Pál András, Herczeg Adrienn, Felhőfi Kiss László, Kovács Patrícia, Urbán Tibor és Szabó Vera.