A Bethlen Téri Színházzal közös kezdeményezés eredményeképpen évente két pályakezdő rendező kap lehetőséget egy-egy kétszereplős előadás bemutatására. A pályázatot mindig évad végén írjuk ki és az évadnyitón hirdetünk eredményt. A kezdeményezés célja a tehetséggondozáson túl, hogy segítsük a szakmán belül a generációk találkozását, illetve a Bethlen Téri Színházat sok év után ismét felfedezze magának a színházi közönség.

2015 tavaszán indította útjára a Bethlen Téri Színház és a Manna a Találkozások tehetségprogramot. Az első pályázat nyomán két produkció valósult meg 2016-ban: Valcz Péter rendezésében a Mary és Max című előadást mutattuk be, azt követően Szilágyi Bálint állította színpadra Peter Handke Az aranjuezi szép napok című művét. A második pályázat eredményeként jött létre az Egy fiú Boszniából Lazici Noémi, majd a Pataki Éva regénye nyomán készült Nőkből is megárt… című darab Cseh Judit rendezésében.

A 2017 tavaszán kiírt pályázat újabb két bemutatót eredményezett: az első nyertes, Vadász Krisztina Viszontlátás című rendezését 2018. január 17-én mutattuk be, április 11-én, a költészet napján pedig egy versszínházi estre került sor Szívlapát címmel Dézsi Fruzsina és Gerencsér Anna rendezésében. A 2019-es év első felében két újabb bemutató készült a tehetségprogram keretében, Csábi Anna rendezésében Az utolsó tűzijáték, és Cortes Sebastián színpadra állította saját írásából a Dajkamese című előadást. A 2019/2020 évad Találkozások pályázat nyerteseinek bemutatóját el kellett halasztanunk, a premiereket későbbi időpontban hirdetjük meg.

A Találkozások Tehetségprogram 2021 évi pályázati felhívása

TALÁLKOZÁSOK – ONLINE

A Bethlen Téri Színházi és a Manna pályázatot hirdet pályakezdő rendezőknek online színházi vagy összművészeti előadások létrehozására, melynek a központi témája a „találkozás”. A készülő produkciónak az online térben előadhatónak kell lennie: használhat bármilyen online platformot, bármilyen technikát, azonban a pályázat csak élőben közvetített előadásokat támogat, felvételek készítését nem.

Célunk a generációk találkozását segíteni, ezért a készülő produkciókban két pályakezdő és két tapasztalt előadóművészeti területen alkotó szakember közös munkáját támogatjuk.

A pályázók köre: pályakezdő rendező (aki még nem állított színpadra legalább 3 egész estés produkciót)
A bemutató helyszíne: online tér – a Bethlen Téri Színház és a Manna Produkció webes felületei
A pályázat megvalósításának időszaka: 2021. március – szeptember

Pályázati feltételek:
A bemutatni kívánt produkcióban két előadóművész szerepelhet, akik között legalább két generációnyi a korkülönbség; az egyik művész legyen 60 év feletti, a másik 35 év alatti. (A pályázatra többszereplős darabokat is be lehet nyújtani, amennyiben a szerepeket csak a megjelölt két színész játssza.)

A rendezőnek a pályázatban meg kell jelölnie egy mentor rendezőt, akivel szeretne együtt dolgozni.

A bemutatni kívánt produkció létrehozásához a kiíró biztosítja a következőket:
próbaterem, egyeztetett feltételekkel technikai háttér, a Színház és a Manna díszlet- és jelmezraktárának teljes készlete, PR és reklám, menedzsment

A nyertes produkciókat a Bethlen Téri Színház és a Manna Produkció elérhetővé teszi a webes felületein, egyeztetett feltételek mellett biztosítja a produkció továbbjátszását.

A kiíró szervezetek előzetesen rögzített anyagi támogatást nem biztosítanak a bemutatni kívánt produkció létrehozásához, csak aktuálisan rendelkezésre álló erőforrásaikat ajánlják fel a tárgyi és személyi feltételek megteremtéséhez, illetve a nyertes pályamunkák ismeretében támogatókat keresnek a megvalósításhoz.

A pályázatot magánszemélyként lehet benyújtani, nem szükséges jogi személy a beadáshoz. A beérkezett pályázatokat a pályázatot kiíró szervezetek képviselői bírálják el.

Beadandó dokumentumok:

 • pályázati adatlap (az adatlap itt érhető el)
 • pályázó rendező szakmai önéletrajza
 • közreműködők szándéknyilatkozatai
 • tervezett produkció színlapja, szinopszisa
 • rendezői koncepció
 • szakmai referenciák
 • ajánlások (nem kötelező)

Az elbírálásnál előnyt jelent:

 • online tér adta lehetőségek sokoldalú kihasználása
 • interaktivitás a közönség és a szereplők között
 • ha a produkció bármilyen formában reagál a közelmúlt és a jelen történéseire
 • a megvalósítás realitása
 • pályázat kidolgozottsága
 • közreműködő alkotók szándéknyilatkozatai
 • piacképesség

A pályázatokat elektronikus úton kell benyújtani az info@bethlenszinhaz.hu címre, „Találkozások pályázat / pályázó neve” megjelöléssel.
A pályázat benyújtási határideje: 2021. március 16. éjfél

A 2018/2019-es évadban megvalósult előadások:

A 2017/2018-as évadban megvalósult előadások:

A 2016/2017-es évadban megvalósult előadások:

A 2015/2016-os évadban megvalósult előadások: