BERCSÉNYI PÉTERnek arany van a torkában. Benne van a Kabaré konferansziéja és Mary Sunshine is a Chicago-ból. Ott vannak benne a mélységek és magasságok, a szoknyák és nadrágok, a kézzelfogható és a megfoghatatlan. Nem csupán színész, énekes és bábművész. Bármilyen tárgyból képes színpadi partnert, önálló karaktert varázsolni. Akár egy tenyérnyi marcipánból is. A Mannában először a „Szeretlek” című Pelsőczy Réka darabban játszott, majd a „Babák” című Jenet előadásban alakította a Madame-ot. Később jött az „Állampolgári ismeretek” és „A Ludas” Tengely Gábor rendezésében. A közös kalandok sora ismét gazdagodik, mert január elején az Ég és nő című előadás minden férfi szerepében őt láthatjuk majd. Varázslatos lesz, mert itt is meg tudja mutatni, hogy ha kell énekel, ha kell táncol, ha kell bábozik, ha kell belehal a szerelembe. Mert bármire képes.

Mi jut eszedbe először a Mannáról?

Rengeteg munka, kísérletezés, barátok. Folyton egy kreativitást elősegítő, támogató, nyitott közeg.

Hogyan mondanád el egy ismeretlennek, hogy mit csinál a Manna, vagy a Te életedben, szakmádban hogyan van szerepe?

Mindenképpen a szabadságot és a nyitottságot említeném, és hogy hiába vannak – leginkább anyagi jellegű – korlátok, az ember mégsem azt érzi, hogy le van fojtva.

Sokat beszélünk „független színházról”, szerinted van olyan, hogy „független színész”? Te minek tartod magad?

Biztosan van olyan típusú színész, aki nagy általánosságban jobban szereti a kötetlenebb csoportosulásokat, de a legtöbb embernél ezek inkább csak korszakok. A legtöbben biztonságra vágynak, ahogy én is, de nekem nagyon fontos a változatosság, hogy ne unjam el a partnereimet, sem magamat. Függetlennek nem nevezném magam, hiszen van egy tágabb alkotói kör, amibe úgy érzem, fixen beletartozom. Tőlük „függök”. Ami messze nem rossz.

Sajnos most elkerülhetetlen a kérdés. A hirtelen megváltozott kulturális finanszírozás hogyan érinti a Te életedet közvetlenül?

Csökkentett fizetés és előadásszám, lemondott/eltolódott projektek. Még nem számoltam ki, hogy ez összegben pontosan mennyit jelent, de úgy döntöttem, hogy nem foglalkozom ezzel. Lehetőségnek tekintem valami új megszületésére. De sok olyan kollégám van, akinek felhős lett a tekintete, és ez szorongással tölt el engem is. A feszültség lassan gomolyog, de az egymás iránti tisztelet és szeretet egyelőre még jobban fénylik.

Hogyan látod magad 10 év múlva?

Nem látok addig. Ilyen szinten nincs jövőképem. Vannak vágyaim és álmaim, de hogy ebből mi a reális, azt már egy picit másképp látom, mint egy éve. Boldognak kell lennem. Bármi áron.

Ha most üzenhetnél a 10 éves énednek, mit mondanál neki?

A 10 évvel ezelőtti énemnek, hogy helyes, hogy így megpörgeti a dolgait, de nem kell annyira megfeszülni a melóban: van, ami nem jön, még akkor sem, ha megfeszül. Ja, és hogy higgyen jobban magában, és kevésbé azokban, akik(ről úgy gondolja, hogy) jobban tudják nála, amit csinálnak. Lehet érezni, ki hiteles és ki nem.

A tízéves énemnek pedig azt, hogy ne hagyja, hogy mások döntsék el, mennyit ér. Szép és tehetséges. És vékony…