Szerző:

Rejtő Jenő
Kárpáti Péter

Színész:

 Egger Géza
Fekete Ádám
Horváth Szabolcs
Kárpáti Pál
Keresztény Tamás
Rainer – Micsinyei Nóra
Stork Natasa

Zene: Horváth Szabolcs, Keresztény Tamás
Látvány: Veronika Keresztesova
Mozgás: Vadas Zsófia Tamara
Dramaturg: Sándor Júlia
Fény: Bredán Máté
Konzultáns: Zsigó Anna
Munkatárs: Znajkay Zsófia
Rendező: Kárpáti Péter

Tartalom

„Címoldallal megvagyunk, lapozunk. Első fejezet. Jegyezze meg, hogy minden regény kocsmában kezdődik, ezen belül azonban mindent lehet! Kezdődhet a verekedés előtt, vagy a verekedés után.”

Az Öldöklő Tejcsarnok egy színházi előadás, ami a Rejtő és Karinthy korabeli kávéházak világát a mai romkocsmák hangulatára retusálja.

„Van valami leírhatatlanul izgalmas káosz abban, ahogy Az Öldöklő Tejcsarnok életre kel a Hátsó Kapuban. Kivételesen hatásos hely-specifikus előadással van dolgunk: nem csak a két világ pultjai, italai, zenéi olvadnak össze, de a hangulatuk is. Már nem a Hátsó Kapu underground hangulatú kocsmaszínházában vagyunk, és nem is a fiktív, Rejtő Jenő korabeli kávéház asztalainál, hanem a mindennapi betevőért dolgozó művészek vibráló, időtlen terében.” (Hajnal Márton, 7óra7)

A nézők az italukat szürcsölve merülhetnek el az asztalok között kibontakozó kozmikusan groteszk eseményekben, és szurkolhatnak hőseinknek, hogy sikerüljön záróra előtt leadniuk a kiadónak legújabb remekművüket, a légiós, kalóz- vagy erotikus regényt, hogy kifizethessék belőle a hitelbe elfogyasztott rengeteg kávé és sör árát.

„- Na idefigyelj kis barátom! Azt hiszem te nem vagy tisztában a regényírás euklideszi geometriájával. Vegyünk két pontot: az egyik pont, hogy nincs pénzünk. A másik, hogy a kiadóban hatkor zár a pénztár. E két pont összekötése életünk fő célja.”

Rejtő Jenő szövegei alapján született Kárpáti Péter színdarabja, amit független társulatok fiatal színészei idén mutattak be nagy sikerrel a Hátsó Kapu nevű kultúrkocsmában.

„- És mi két pont között a legrövidebb út?
– Az egyenes?
– A cselekmény, kérem.”

Nem csak azt tanulhatjuk meg, hogyan kell P. Howard-regényt írni, hanem hogy élet és a ponyvairodalom között kevesebb a különbség, mint gondolnánk.

„Mert ilyen a szerelem barátocskám! Pont mint a regényekben! Meglátják egymást, megkondulnak a szívharangok, és a fiúnak, sutty, máris elment a kedve az öngyilkosságtól. De már magára vállalta, hogy ő a gyilkos, és véletlenül az ujjlenyomata is egyezik. Ez aztán a bonyodalom. Az öngyilkos életben marad!”

A kocsmaasztalok mellett megszólalnak a hangszerek: zongora, basszusgitár, klarinét, tuba, szájharmonika, gitár, teremin.

„Jegyezze meg, fiacskám, hogy ölni írógépen kívül mindennel lehet, kivéve a pisztolyt, a kést és a függönyzsinórt, amikért ma már nem fizetnek a kiadók.”

Az előadásban független társulatok fiatal színészei játszanak. Vannak közöttük többen a Szputnyik társulatból, van, aki a TÁP Színházból, a k2 színházból, a HOPPartból vagy a Titkos Társulatból érkezett. A színészek közül többeket a BEKVART Zenekarból is ismerhettek.

” – Maga tenor?
– Nem, kérem én basszista vagyok.
– Miért pirult el? Én is…”

Előadás hossza: 90 perc

Mikor és hol látható?

Technikai feltételek

Fotógaléria

 

 

Videók