HORVÁTH LILI sokarcú, soklényű, sokhangú színésznő. Egyszer kecses és rebbenékeny másszor kérges és harsány. Összetett személyiség. Színésznő, tanár, vállalkozó és háromgyerekes édesanya. Az élete egy része a színpad, a másik a gyerekek körül forog. Számtalan tanítványa rajongja óráit a Lili-suliban. A Mannával közös munkája a Találkozások sorozat keretében bemutatott Pataki Éva darab, melyben édesanyjával, Tordai Terivel együtt játszik. 

 

Mi jut eszedbe először a Mannáról?

Család, barátok, színházi „játszótér”. A „Nőkből is megárt” nemcsak családilag – közös munka édesanyámmal – hanem szakmailag és emberileg is sokat adott. Harmadik gyerekem születése után ez adott új lendületet, hogy háromgyerekes anyaként is van helyem ebben a szakmában. Ehhez nagyban hozzájárult Gáspár Anna és Cseh Judit, akit azóta is barátomnak mondhatok.

Hogyan mondanád el egy ismeretlennek, hogy mit csinál a Manna, vagy a Te életedben, szakmádban hogyan van szerepe?

Szabadúszó színészként nagyon jó, hogy van egy hely, ahova bekopoghatok az ötleteimmel. Egy hely, ahol megvalósulhatnak az álmok. Például most is ez történt nem rég, és ha minden igaz, akkor 2019-ben megvalósul egy. Önálló, egyszemélyes darabot mutatok be Gáspár Anna és Gergye Krisztián segítségével.

Sokat beszélünk „független színházról”, szerinted van olyan, hogy „független színész”? Te minek tartod magad?

Mióta az elsők között, több, mint 10 éve bezárták a Budapesti Kamaraszínházat, független, szabadúszó színész vagyok. Ez sokszor nehéz, olyan, mintha egy viharos tengeren hánykolódnék, de sokat fejlődtem, tapasztaltam általa. Nem gondolom, hogy lenne különbség független és nem független színész között. Talán a függetlenek bátrabbak.

Sajnos most elkerülhetetlen a kérdés. A hirtelen megváltozott kulturális finanszírozás hogyan érinti a Te életedet közvetlenül?

Egyelőre úgy érem, nem veszélyeztet, de ebben benne van az is, hogy van egy másik mankóm: a tanítás. A Lili-suli néven futó, önálló, önfenntartó vállalkozásom.

Hogyan látod magad 10 év múlva?

Aktív, középkorú színésznőként, három felnőtt gyerekkel és egy biztos vállalkozói háttérrel. Szeretnék hinni benne, hogy így lesz!

Ha most üzenhetnél a 10 éves énednek, mit mondanál neki?

Sokkal bátrabb és egy kicsit erőszakosabb legyek ?