Rosalie elmegy meghalni / Stúdió K Színház, Manna  Produkció / helyszín: Stúdió K Színház  / május 14., 19:30

A meghalni induló Rosalie történetét Daniel Kehlmann novellájából ismerhetjük, amelyből Szilágyi Bálint, bábrendező szakos hallgató rendezett felnőtt bábelőadást. Az előadás szereplői Nagypál Gábor és Spilák Lajos, a bábok a Junior Príma-díjas Hoffer Károly munkái.  Szilágyi Bálintot kérdeztük arról, hogy fiatalemberként hogyan talált rá erre az „öregkori” történetre.

„Az elmúlt három évet színházakban és kórházakban töltöttem. Talán ezért is fogott meg Rosalie története, akivel az orvosa közli, hogy gyógyíthatatlan beteg,  és már csak pár hete van hátra. Éreztem a tanácstalanságát. Látszólag elfogadja a helyzetet, de mégis bízik abban, amiben ilyenkor mindenki: a csodában. Rosalie ezért megkéri az íróját, jelen esetben mozgatóját, hogy vegyen más fordulatot a történet. Az író/mozgató hajthatatlan, de a történet mégis egyre szokatlanabb irányba halad. Egyre kevésbé lehet eldönteni, hogy ki mozgat kit.

Ez a novella jutott eszembe, amikor a tanáromtól, Gáspár Annától egy bábelőadás kidolgozását kaptam feladatul. Ezt a történetet rögtön egy ember és egy marionettbáb viszonyában láttam. Ez a technika, érthető okokból, fehér holló a bábszínpadokon. Elkészíteni és játszani sem könnyű vele. Viszont erre a manipulatív játékra ez volt a legmegfelelőbb forma.

Nagypál Gábornak szántam ezt a szerepet. A karaktere és a manuális készségei alapján egyaránt megfelelő erre a feladatra. Megkerestük a Stúdió K Színházat, hiszen ez a hely lehetne az előadás igazi otthona. A színház különben is fogékony a báb műfajára. A sajátos stílusukat is kedvelem: sötét alaptónus, mégis rengeteg játék és humor.

Ezek azok a hozzávalók, amikre egy Kehlmann-történetnek feltétlenül szüksége van. A színház szerencsére – vevő volt az ötletre. Felnőtt bábelőadás készül, ami egyelőre – szintén ritkaságszámba megy. Pedig nem csak Rosalie, hanem az elmúlt években a műfaj is elindult egy úton. Egyre több színvonalas előadás bizonyítja, hogy a bábszínház nem szükségszerűen jelent egyet a gyerekszínházzal, az infantilizmussal.  

Rosalie története most azoknak készül, akik kíváncsiak arra, hogy történnek-e ma még csodák velünk.

Az előadás a bemutatót követően május 14-én, 15-én és 21-én is látható a budapesti Stúdió K Színházban, minden alkalommal este fél 8 órai kezdettel.