Indul az évad a Bethlen Téri Színházban –

Színház, tánc, fesztiválok, zene, irodalom…

„Csak a ruhatárban elhelyezett tárgyakért nem vállal felelősséget az igazgatóság” – ezt a Rejtő Jenő-idézetet húztam ki a Bethlen Téri Színház büféjében elhelyezett kosárkából, ahol az üdítők és a kávé mellé egykori erzsébetvárosi írók műveiből is kínáltak kóstolót. A ruhatárról ugyan nem esett szó Szögi Csaba igazgató évadnyitó gondolataiban, de a színház minden más részletéről igen. Hatodik évadukat kezdik azóta, hogy a táncprofilt egy jóval több irányba nyitott színházi modell váltotta fel, amelyben a tánc és a szorosabb értelemben vett színház mellett a színházi nevelés, a zene, a képzőművészet vagy az irodalom is elfér.

Szögi Csaba művészeti ig. fotó Ribárszki Viktória

Szögi Csaba művészeti igazgató / fotó: Ribárszki Viktória

 

A nyáron műszaki fejlesztés is zajlott náluk, egy légcserélőnek valamint egy légkondicionáló berendezésnek köszönhetően friss levegőhöz juttatva a nézőteret. Átvitt értelemben ezt a friss levegőt az idén harmadik évébe érő, a Manna Egyesülettel közösen szervezett Találkozások Program jelenti, amelyről Gáspár Anna, a Manna Egyesület vezetője beszélt. Pályázat útján újabb két fiatal rendező kapott lehetőséget, hogy egy idősebb, tapasztalt és egy pályakezdő színésszel, valamint egy mentor segítségével létrehozhasson egy-egy előadást.

Gáspár Anna fotó Kállai Tóth Anett

Gáspár Anna / fotó: Kállai-Tóth Anett

Vadász Krisztina, a Színművészeti Egyetem harmadéves, fizikai színházi rendező tagozatos hallgatója Zsigó Anna dramaturg segítségével egy apa-lány kapcsolatot dolgoz majd fel, David Mamet két drámája alapján, Viszontlátás címmel. Mentora Vajdai Vilmos lesz. Hogy miért ő? Mert Krisztina, mielőtt felvették az egyetemre, egy évig asszisztensként dolgozott a TÁP Színház rendezője mellett, ebből az időszakból ismeri Márton Andrást is, aki ott a Lúd Zsolt és kutyája Mattyicímű előadásban Döbrögit játszotta. Ezért – az egyetemista Ténai Petra mellett, aki a lányt alakítja – őt kérte fel az apa szerepére. A darab szerint a két szereplő húsz év után találkozik újra, és bár mindkettejükben megvan a vágy a közeledésre, kérdés, hogy ekkora időbeli távolságot át lehet-e hidalni. „Az, amiről beszélni szeretnénk, nem csak a szülő-gyermek kapcsolatokra érvényes. Ha egy évig nem találkozol valakivel, aki fontos volt neked, akkor is nehéz áthidalni a távolságot, mert mindketten változtatok közben. Hát még, ha húsz évről van szó” – mondta el arról, mi foglalkoztatja legjobban a darab kapcsán. Arra a kérdésre pedig, hogy megtáncoltatja-e majd Márton Andrást, azt felelte, hogy bár nem fizikai színházi előadást tervez, mozgásban biztosan nem lesz hiány.

Dékány Barnabás, a másik nyertes pályázó is ősbemutatóval készül a megmutatkozásra. Dino Buzatti regényét, az Egy szerelem történetét írják át színpadra Horváth András Dezső dramaturggal. Volt osztályfőnökét, Bagossy Lászlót kérte fel mentornak, a két színész pedig Cserhalmi György és Osváth Judit lesz. A cím ellenére sem számíthatunk romantikus történetre, két ember, egy prostituált és egy díszlettervező közötti húsbavágó, nyers háborúra készüljünk, a hatvanas évek olasz filmjeinek stílusában.

A költészet napján, ráadásként, debütál majd egy harmadik program is, Dézsi Fruzsina és Gerencsér Anna versszínháza. Kortárs költők verseiből válogatnak majd, és Áfra János segítségével olyan összeállításra készülnek, amelyben a versek párbeszédbe lépnek egymással, narratívát alakítanak ki, folyton átrendeződő viszonyokat rajzolnak fel. Úgy tervezik, hogy az előadáson kívül más módokon, például videonaplóval is eljuttatják a verseket a nézőkhöz, olvasókhoz.

Az új előadások mellett tovább játsszák az előző két évben bemutatott darabokat is, így aki még nem látta, megnézheti Az aranjuezi szép napokat, a Nőkből is megárt…-ot. A Mary és Max, valamint az Egy fiú Boszniából mellé feldolgozó foglalkozásokat illesztettek, így várják az iskolai osztályokat is.

Vadász Krisztina Dékány Barnabás Gáspár Anna Szögi Csaba Egressy G. Tamás Kovács Kristóf Berzsenyi Bellaagh Ádám fotó DeákSzabolcs

Vadász Krisztina, Dékány Barnabás, Gáspár Anna, Szögi Csaba, Egressy G. Tamás, Kovács Kristóf, Berzsenyi Bellaagh Ádám / fotó: Deák Szabolcs

 

Az Egressy G. Tamás által vezetett Spirita Társulat továbbra is folyamatosan játszik a Bethlen téren. Idén újabb klasszikust modernizálnak #szentivánéji álom megnevezéssel. iJobs címmel az Apple alapítójáról is készítenek előadást, a harmadik bemutató, a Jazzkéz&Whisky pedig a társulat vezetőjének metadarabja egy depressziós rendezőről, aki éppen a Szentivánéjit próbálja. „Ízlésesen provokatív” színházat akarnak csinálni – fogalmazott Egressy G. Tamás.

Tudjuk, a színházba járó ember kényelmes, nehezen távolodik el a Nagykörúttól. És bár Budaörs nincs messze, a Bethlen tér még közelebb van. A Budaörsi Latinovits Színház ezért közelebb szeretné hozni a lehetséges nézőkhöz kamaraelőadásait. Így a Godot-ra várva Kováts Kristóf rendezésében most már a Bethlen téren is látható lesz, Székely B. Miklós és Tóth József főszereplésével.

Aki a lét alapkérdésein túl is vágyik a fogvacogtató izgalmakra, annak érdemes lesz megnézni Laboda Kornél és Preiszner Miklós munkáját. Csehov Medve című darabjából készítenek egy horrorváltozatot, a Grand Guignol stílusában.

bethlen terasz 1 fotó Ribárszki Viktória

Bethlen terasz / fotó: Ribárszki Viktória

 

Idén is megrendezik azt a két fontos fesztivált, amellyel a vidéki és a határon túli táncegyütteseket, színházi társulatokat juttatják megmutatkozási lehetőséghez. Novemberben a vidéki tánctagozatok érkeznek a Bethlenbe a Sissi Őszi Tánchét keretében, januárban pedig a Vendégváró Fesztiválon a nagyváradi Szigligeti Színház mutatkozhat be, mindhárom tagozatuktól (színház, tánc, báb) érkezik előadás. (Drukkolok, hogy köztük legyen Körmöczi-Kriván Péter Kapufa és öngól című darabja, amelynek szeptemberben lesz az ősbemutatója. Annak idején az elsők között olvashattam, és én beszéltem rá a szerzőt, hogy küldje be a színház drámapályázatára, amit aztán meg is nyert, ezért külön örülök a sikerének.)

A tánc továbbra is kiemelt szerepet kap a programban, a Közép-Európa Táncszínház előadásai mellett újra láthatjuk majd a Nemzetközi Monotánc Fesztivált is.

A vasárnap délelőtti gyerekelőadások, kiállítások, zenei programok mellett újdonság, hogy a színház kitelepült az utcára: kis teraszukon nem csak reggelizni lehet, de könyveket, lemezeket csereberélni, jegyet venni és erzsébetvárosi kulturális sétákra indulni is, amelyeken például Rejtő Jenő, Békés Pál vagy Karinthy Frigyes egykori lakóházát is felkereshetik olvasó híveik.

És a ruhatárba is tessenek egész nyugodtan betenni a kabátokat, csomagokat. Jó helyen lesznek.

 

Budapest, 2017. szeptember 6.                   Turbuly Lilla

 

Forrás: kutszelistilus.hu